Svenskt kryssningsfartyg

Svenskt kryssningsfartyg M/S Stella Polaris byggdes i Göteborg under 1926-27. Det var meningen redan från början att hon skulle seglas i Norge och för kryssningar till Nordkapp.

Där seglade hon till 1940, då hon rekvirerades av tyska flottan och användes som rekreationsfartyg för tyska ubåtsbefäl.  

Vid krigsslutet övertogs hon av Ministry of War Transport i England och användes för att frakta krigsfångar från Mo i Rana (som är en liten ort i Norge)  . År 1951 köptes hon av svenska Clipper Line och seglade som kryssningsfartyg i Västindien, Medelhavet och Östersjön. 1969 såldes hon till japanska International House Co. Ltd i Tokyo och byggdes om till hotell och restaurang. Hon förankrades vid Kisho i Numazu cirka 130 km sydväst om Tokyo. Där döptes hon om till Floating Hotel Scandinavia och verkade som restaurang och hotell till den 30 mars 2005.  

I februari 2006 såldes fartyget till det svenska företaget Petro-Fast i Stockholm som tänkte använda henne som hotell- och restaurangfartyg.

Den 2 september 2006 skulle fartyget bogseras från Izuhalvön i Japan till Shanghai i Kina för upprustning, när det sjönk drygt tre kilometer sydväst om hamnstaden Kushimoto.

Fartyget som nu var omdöpt till Scandinavia sjönk klockan 02.02 japanskt tid och ligger nu på 70 meters djup. Och där vilar hon än idag. 

Så kan det gå!