Wabi-sabi 侘寂

Wabi-sabi är varsamt och anspråkslöst. Wabi sabi är en japansk tradition, en estetik, med rötterna i zenbuddismen. Men till skillnad från zen innehåller wabi sabi inga ritualer eller formaliteter.

Om jag beskriver det med egna ord så blir det kanske lite mer lättbegripligt. Hoppas jag….
Wabi-sabi har det skrivits en hel del om i olika inredningssammanhang. Och då har det oftast beskrivits som något vi kallar vintage eller loppis, gammalt och slitet. Och det ligger något i det. Men för att förstå mer så behöver vi ta det till ett mer filosofiskt plan, där Wabi-sabi snarare är en livsstil. De tre grundläggande elementen i wabi-sabi är att acceptera att;

1, ingenting är perfekt
2, Ingenting blir klart
3, Ingenting är för evigt

Och när du har funderat djupare på innebörden av dessa tre meningar så kan frågan uppstå om vi jagar efter fel saker, det perfekta.
Här går estetiken in på ett icke rituellt förhållningssätt, en livsstil.
Ingen av oss kommer att leva för evigt och ingen människa är perfekt. Jag tycker att det är en ganska skön insikt, befriade. Hur mycket tid och kraft jag än lägger ner på att få mitt hem perfekt så kommer det aldrig bli klart, det kommer ständigt nya trender, nya färgkoder som gäller just nu och det är lätt att hamna i ett ekorrhjul av jakt på det snyggaste hemmet.

Agneta Nyholm Winqvist kan lite mer om detta, läs en artikel i DN om hennes upptäckt av Wabi-sabi, länk nedan.

Men trots avsaknaden av formella tillvägagångssätt inom wabi sabi finns det ett antal principer som man strävar mot.
– Tidlös visdom och villkorslös kärlek är ett par av ledorden, berättar Agneta. Ödmjukhet och stillhet är andra.
Inom wabi sabi spelar också naikan en viktig roll. Det är en sorts disciplinövningar som återfinns i flera andliga traditioner.
– I naikan frågar man sig inte vad man kan få ut av livet, utan vad man själv kan ge. Det handlar om att dagligen se över sina tankar och gärningar på ett sätt som slutligen leder till en genuin känsla av tacksamhet inför livet.

Länk till artikel i Dagens Nyheter
Länken var tidigare öppen men är nu låst till prenumeranter av DN. 

 

Din varukorg

Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Fler inlägg

Kategorier