Wabi-sabi 侘寂

Wabi-sabi är varsamt och anspråkslöst. Wabi sabi är en japansk tradition, en estetik, med rötterna i zenbuddismen. Men till skillnad från zen innehåller wabi sabi inga ritualer eller formaliteter.

Wabi-sabi är en japansk estetisk filosofi som hyllar skönheten i det enkla, ojämna och förgängliga. Det betonar skönheten i det som är ofullkomligt, imperfekt och åldrat. Wabi-sabi värdesätter det naturliga, det oförutsägbara och det oberäkneliga och uppmuntrar till att omfamna livets cykliska natur. Det är en filosofi som ofta associeras med japanskt konsthantverk och inredning, där man strävar efter att skapa harmoni med naturen och att uppskatta det unika i varje ögonblick och objekt.

Wabi-sabi och skandinavisk inredning delar vissa likheter men har också sina egna unika drag. Båda rörelserna värderar enkelhet, naturlighet och harmoni i designen.

I wabi-sabi betonas skönheten i det förgängliga och ofullkomliga, medan skandinavisk inredning fokuserar på minimalistisk design och funktionalitet. Trots detta kan de två koncepten komplettera varandra väl.

 

Din varukorg

Vill du ha inspirationsbrev

Ja,tack

* Du behöver ange mailadress *

Se tidigare inspirationsbrev.

Powered by MailChimp


Wabi-sabi

De tre grundläggande elementen i wabi-sabi är att acceptera att;
1, ingenting är perfekt
2, Ingenting blir klart
3, Ingenting är för evigt

Anna-Carin Lensbo

Grundare / Najs

Wabi-sabi

I skandinavisk inredning finns också en stark koppling till naturen och användningen av naturliga material såsom trä, sten och ull, vilket kan relatera till wabi-sabi-filosofin. Båda rörelserna strävar efter att skapa en lugn och harmonisk miljö, även om skandinavisk inredning tenderar att vara mer strukturerad och ren i sin estetik.

Sammanfattningsvis kan man säga att wabi-sabi och skandinavisk inredning delar vissa gemensamma värderingar, men de har också sina egna unika uttryckssätt och fokusområden.

Wabi-sabi

Wabi-sabi som livsstil

Wabi-sabi som levnadsstrategi innebär att omfamna livets ofullkomligheter, imperfektioner och förgänglighet. Det handlar om att finna skönhet och harmoni i det enkla och naturliga, och att acceptera det oberäkneliga i tillvaron.

Som levnadsstrategi uppmuntrar wabi-sabi människor att leva i nuet, att vara närvarande och att uppskatta det som är unikt och autentiskt i varje ögonblick. Det handlar om att släppa taget om perfektionism och istället omfamna det genuina och äkta i tillvaron.

Wabi-sabi som levnadsstrategi kan också innebära att försöka leva mer hållbart och miljömedvetet, eftersom filosofin värdesätter det naturliga och förespråkar enkelhet och återhållsamhet.

Sammanfattningsvis kan wabi-sabi som levnadsstrategi ses som ett sätt att finna fred och harmoni i tillvaron genom att omfamna livets ofullkomligheter och att leva i enlighet med dess cykliska natur.

Wabi-sabi