Ikigai är meningen med livet enligt japansk filosofi. Detta är en miniserie på sju dagar med förklaring av vad Ikigai är, postat på Instagram i mitten av februari 2020. Det blev mitt sätt att själv försöka hitta svaret på varför jag tycker så mycket om Japan. Och varför det fascinerar mig.
Kanske är det IKIGAI som gör Japan så magiskt att besöka?

Ikigai är inte något enkel fix för ett bra liv, det består av flera delar där allt behöver vara i balans för att finna sitt Ikigai och därmed mening med livet.

Dag 1 Ikigai 9 februari – Arbetet

Ikigai

Arbetet är en viktig del av livet. Även om en japan jobbar långa dagar och ofta är överbelastade så träffar de kollegorna på en drink efter arbetet.
När din kollega säger -Otsukaresama betyder det att du är trött efter ett gott arbete som din kollega uppskattar. Alltså något positivt och du både får och ger uppskattning. Det är viktigt att ta små pauser, att ta hand om sig för att få energi till arbete. Du är ingen robot. Raster med träning är vanligt.
En starkt rotad arbetsetik finns. Baksidan är att det också finns ett ord -karoshi som vi inte har i västvärlden. Död genom arbete.
Du kanske har hört begreppet Lean production? Det kommer från det japanska ordet Kaizen som betyder förbättring. Och det är ett naturligt synsätt att du alltid jobbar med att förbättra, att jobbet aldrig blir klart.

Dag 2 – Ikigai 10 februari – Familjen

Ikigai

Familjen och familjelivet är otroligt betydelsefullt och med en lång medellivslängd så kommer de flesta att ha nära relationer över flera generationsgränser. Detta gäller även efter deras bortgång. Många hem har en butsudan, en liten helgedom som tillägnas älskade och avlidna släktingar. Den består av ljusstakar, en ringklocka och rökelse. Ceremonier hålls därefter i 50 år för att kärleksfullt komma ihåg någon.

Dag 3 – Ikigai 11 februari – Drivkrafter

ikigai


Dina drivkrafter, även om du känner till dina drivkrafter betyder det inte att du ska stanna kvar inom din bekvämlighetszon och fokusera bara på den. Den zonen kan du återvända till, men du måste utmana dig själv och flytta fram gränserna. Det är viktigt att ha ett mål och en primär drivkraft. Föreställ dig ikigai som bränslet till din motor som du måste hålla igång. För att skapa balans mellan arbete och hem måste vi kompromissa. Negativa tankar, självtvivel och motgångar är en del av livet, men din ikigai driver dig framåt även under de mörkaste stunderna. Att förstå den flyktiga naturen hos allt som är dåligt, och hitta det som ger dig förnöjsamhet är essensen av ikigai.


Dag 4 – ikigai 12 februari – Du själv

ikigai


För att hålla sig motiverad och arbeta effektivt är det mycket viktigt att ta hand om sig och att uppnå balans. Att röra på sig, äta bra, hålla hjärnan i form och reflektera över sina handlingar, är avgörande faktorer. Detta område skiljer sig inte nämnvärt från vårt synsätt i väst. Den visuella bilden med blomman skiljer sig. Ikigai omfattar fler delar än vad vi tänker för att hitta meningen med livet. Att hitta sin ikigai.

Dag 5 – Ikigai 13 februari – Vänskap

IKIGAI


Utöver att du träffar kollegor på nomikai – en drink efter jobbet så ska du också hinna med vänskap för att hitta ditt Ikigai. Att vårda och veta vem som kommer finnas hos dig i svåra stunder. Vänskapen behöver fungera i båda riktningar, ge och få. Kvalitet framför kvantitet. Vänskap handlar också om att kunna ha svåra samtal. Dina vänner stryker inte bara medhårs, de utmanar dig. En riktig vän kan konfrontera dig, och du kan konfrontera din vän. Tilliten är ömsesidigt hög och vi kliver över gränsen där vi känner oss kritiserade.
När du inser att du själv ansvarar för att hitta ditt Ikigai så behöver alla delar planeras och underhållas för att meningen med livet ska bli tydlig. Hittills har vi fått lärdomar om:
-arbetet
-familjen
-drivkrafter
-du själv
-vänskap
I morgon handlar det om kärlek och lördag avslutar jag den lilla serie med det lilla hemmet.

Dag 6 -14 februari – Kärlek

IkiGAI


Kärlek, två olika Koi och Ai
Romantisk kärlek (koi)
Här är vi lika i väst och öst. Längtan, åtrå, begär, förtrollning det är Koi. Olikheten hittar vi i kokuhaku, som är en stor bekännelse där en person tidigt i relationen förklarar sin kärlek med avsikt och förhoppningen att den är ömsesidig. Denna kokuhaku avvisas eller godtas. Alltså lägger en person korten på bordet tidigt, nästan lite väl het på gröten. Nästan som ett frieri tidigt för att få svar på om den andre känner likadant. Allt börjar alltså med en bekännelse 好きです。付き合ってください。- jag älskar dig – kan vi börja ses?
Om den besvaras startar en seriös relation.
Ai – det är kärleken som tex en förälder känner för sina barn. Smart att ha olika ord för detta.
Koi är alltså helt självisk, fyller mina egna behov medan Ai är orubblig kärlek som omfattar en stor del av givande.

Dag 7 – 15 februari – Ett vackert litet hem

Ikigai


Att finna förnöjsamhet och lycka i omgivningen är en viktig bidragande orsak till övergripande lycka. När allt kommer omkring är vi ett resultat av vår miljö.
Du kan hitta massor med youtube kanaler som visar hur man viker kläder i Japan, och att röja och organisera är definitivt viktiga delar av det dagliga livet. Det får dig att spara tid, bli effektivare och hemmet ser bättre ut.
Kon-Mari söker du efter för att lära dig mer.
Och alla som någon gång varit i Japan har förundrats över hur rent det är. Och det beror på att varje person ser som sitt ansvar att bidra till en ren och organiserad miljö.

Detta är viktiga beståndsdelar att på ett medvetet plan ha en strategi för. Att hinna med både arbete, dig själv, familj och vänner och ändå uppnå balans kräver struktur och ordning. Och det är kanske det vi upplever när vi besöker Japan – struktur och ordning och ett väldigt medvetet sätt att strukturera sina liv.

Jag tror att jag hittat mitt svar på vad den mystiska kärleken till landet Japan har sin grund, det är i de många människornas strukturerade ordning i sina liv. Mer medvetet IKIGAI till folket!