Ramen skålar

Ramen skålar som är tillverkade i Japan.

Ramen är en klassisk japansk rätt som består av en lång- och välkokt buljong med olika grönsaker, kött, nudlar och ägg.

Det finns i huvudsak fyra typer av ramen: shoyu (sojasås), miso, tonkotsu (fläskben) och shio (salt). Dessa fyra smaker är en beskrivning av soppan samt buljongen (タレ eller かえし) som utgör ramen. Olika regioner i Japan är kända för olika typ av ramen: Sapporo för misoramen, Fukuoka(Hakata) för tonkotsuramen och Tokyo för sin shoyuramen.

Ramen säljs vanligtvis i matstånd eller små ramenrestauranger. Den äts också ofta i hemmet och köps då färdig i affär, s.k. instant ramen. De två största instant ramen-märkena är Maruchan och Nissin. I Japan förekommer instant ramen främst i form av cup ramen – en plast- eller frigolitkopp som förutom nudlar och buljongpulver vanligen innehåller ett antal frystorkade ingredienser.

Ramen äts huvudsakligen med ätpinnar. Endast buljongen äts med sked, om man inte vill dricka den direkt ur skålen.

Ramen har blivit väldigt populärt i Sverige och det finns många restauranger som serverar olika varianter. Det finns en Ramen grupp på facebook för dig som vill få och dela tips kring maträtten.
Gruppen hittar du här