Sommarlov slut för japanska barn.

Sommarlov slut och skolan börjar igen på måndag 3 september för de japanska barnen.
Oj vad länge de har sommarlov kanske du tänker utifrån våra tankar om det svenska sommarlovet. I Sverige har ju barnen ledigt hela långa sommaren.

I japan började barnens sommarlov den 27 juli. Alltså 5 veckor ledighet. Det kan variera beroende på var i Japan man bor, men de officiella datumen för 2018 är sommarlov mellan 27/7 och 3/9.

De japanska barnen börjar i grundskolan vid 6 års ålder. När de är 12 år börjar de i högstadiet och vid 15 års ålder börjar de i gymnasiet. Alltså ungefär som vi gör i Sverige.
Varje läsår är uppdelat i tre terminer och barnen har vinter- och sommarlov som kan vara olika långa beroende på var i landet de bor.
I de södra tropiska områden (Okinawa) är sommarlovet långt och vinterlovet kort. I det norra Hokkaido är vinterlovet 4 veckor.
Ett läsår börjar alltid i april och den som läst manga böcker har säkert sett tecknade bilder då barnen springer ut från skolan med diplom i handen. Ut på skolgården som har blommande körsbärsträd och kanske får oss att tänka att de nu har sommarlov. Det stämmer alltså inte, istället börjar ett nytt läsår.

De startar igång den första terminen på det nya läsåret i samma veva som körsbärsblommorna ofta blommar.