Snöaporna i Japan
Snöaporna i Japan

Snöaporna i Japan har du kanske hört talas om. Arten heter egentligen Makak, japansk Makak, eller snömakak, snöapa.

Snöaporna lever i flock med honor, hanar och deras ungar. Flocken kan vara 10-110 stycken men vanligtvis är flocken ca 40 individer.
De lever fritt i vissa delar av Japan, på öarna Kyushu, Honshy och Shikoku lever många. De lever i låglander och i bergen upp till 1.500 meters höjd.

De sover på natten, i träd eller gömda bakom stenar eller annat som kan ge skydd. Snöaporna har en del faror som gör att de sällan lever i vilt tillstånd mer än ca 6 år. I fångenskap kan de bli över 20 år.
Deras fienden är frigående hundar, berghök och bönder som inte vill få sin sådd uppäten.

Vad snöaporna äter

Snöapan letar föda i naturen, de äter frukter, blad och det som bönderna odlar och därför blir de ibland ett offer. Smådjur kan också ingå i födan. På vintern är det svårare att hitta mat och då äter de rötter, jord och fisk som de kan fånga. Snöapan är mycket nyfiken, och om en individ lär sig en ny färdighet tar hela flocken snabbt efter. På detta sätt har makakerna lärt sig att värma sig i varma källor under vintern.

Snöapans storlek

Hanen är något större än honan och blir ca 47-60 cm och de har en svans som är ca 7-12 cm. Vikten är ca 8,3 – 18 kilo. De har typiska röda, hårlösa kinder och en ullig, grå eller brun päls.  Individer som lever i kallare områden är tyngre än exemplar i varma regioner.

I Nagano kan du följa med på en tur och se aporna. Och om du vill utforska själv så ska du ta dig till Jigokudani Monkey Park

Du hittar fler inlägg om Japan i kategorin Nyfiken på Japan