Munskydd i Japan är helt naturligt att bära. I en av världens största städer med 35 miljoner människor så lever folk nära varandra. Och även i Japan är man förkyld och med så många som ska dela på ytan så blir smitta något som är naturligt.
Japaner är ett hänsynsfullt folk som visar stor respekt både för varandra och platsen de vistas på. Om du därmed känner dig lite förkyld så är det högst naturligt att du sätter på dig ett munskydd för att inte smitta andra i din omgivning.

Munskydden köper du på 7 eleven eller liknande platser, vanligast är ett vitt enkelt som får våra tankar att gå till ett sjukhuset. De fästs runt öronen och har ofta en tunn stålskena i den övre delen som kan formas efter din näsa. Munskyddet är ofta vikt som ett dragspel så att du kan dra ner den så långt som du vill ha den.

I corona tider i vårt eget land hade jag hoppats att det var lika naturligt för oss att visa hänsyn och inte smitta våra medmänniskor. Men vi har inte den kulturen, och vi är kanske för fåfänga?

Munskydd kan också vara en accessoar och kan se ut på många sätt och matchas till din klädstil.

Munskydd i Japan

Munskydd i Japan, en vana?

Jag tänker att det blivit en vana för människorna att bära en mask och att de känner sig “nakna” om de lämnar den hemma. Jag tror inte de oftare är förkylda och att det bara är vid dessa tillfällen som masken kommer fram.

Det kanske är främst i kollektivtrafiken det blir uppenbart för en västerlänning att hänsyn är självklart i Japan. När tåget kommer ska så många som möjligt få plats och det kommer att vara trångt om det är rusningstid. Du står då städat och lugnt i din kö och väntar på din tur. Du har stängt av ljudet på din mobil och du pratar inte högljutt med någon. Du prasslar inte med papper eller äter på något. Det är samma hänsyn som råder, och det är helt naturligt. På något sätt beter vi oss gärna lika när vi besöker Japan.

Ser du någon som behöver din sittplats bättre än du så är det självklart att erbjuda den.