Kimono som klädesplagg tillhör det traditionella Japan.
En Kimono används vid festliga tillfällen och visar också vilken stil och klass du har. Kostnaden för att sy upp en riktigt fin Kimono i siden kan kosta en halv miljon svenska kronor, eller ännu mer. Ofta är de smyckade med tranor och blommor och lyser av starka färger. Ofta är de finaste handgjorda i Kyoto.
En något mer normal och modest modell får du betala ca 10.000 kr för.


Kimono betyder ungefär “plagg att bära” och har sin historiska början på 400 talet då den liknar ett kinesiskt plagg som ofta bars i lager för att skydda mot kylan.

En kimono har alltid ett bälte, Obi och även detta kan kosta en förmögenhet.

När bärs Kimonon?

Första gången ett barn bär en kimono är i 3 års ålders då föräldrarna tar med barnet till ett tempel. Detta är en tradition och det kan givetvis även ske några år senare, det bestämmer föräldrarna.
Det är kanske som med våra svenska landskapsdräkter tänker jag. En del följer traditionen, andra inte.

Nästa gång är i 20 års åldern då en ung ogift kvinna kan bära en Fursiode som är en variant av kimono med väldigt långa ärmar, dvs nederdelen på ärmarna når nästa ner i marken. Detta görs i så fall i mitten av januari.

Är kvinnan över 20 och gift så är det en annan modell av kimono som gäller. De är lugnare i färgen och har inte de långa ärmarna. Modellen heter Houimongi och det är den modellen vi ser på bilder av japanska teceremonier.

Kimono som klädesplagg vid giftemålet

kimono som klädesplagg

När det är dags att gifta sig så är kimonon vit och lång. Det är svårt att gå och röra sig i denna variant som heter Uchikake. Det är en kimono man hyr eftersom den bara används en gång. Och det kostar tillräckligt mycket att hyra den.

Männen då?

Som i de flesta kulturer så har männen inte lika vackra kläder när det kommer till traditionen. Ofta är de svarta och grå. En jacka i kimono stil används tillsammans med vida byxor eller kjol.
Är det bara i djurens värld som hanen är mer färgstark än honan?

OS Tokyo 2020

Och självklart finns det en kimono till respektive land vid OS i Tokyo nästa år.
Här ser du Sveriges kimono, inte så förvånande utsmyckning. Det är ju så vi är kända, röda stugor med vita knutar, träd och prästkragar.
Vill du se de andra länderna kan du kika på den här länken

Yukata

Yukata är en enklare och vardaglig form av en kimono, de är ofta tillverkade av bomull och används till vardags eller som morgonrock.

Liksvepningen, gör du den?

Oavsett om du avser att bära en kimono eller en enklare yukata så var noga med hur du sätter den på kroppen. Den högra delen skall vikas in mot kroppen först, därefter den vänstra som alltså ligger ytterst. Därefter knyter du din obi runt hela paketet i maghöjd. Tänk att du först lägger höger sida över hjärtat och sen den andra sidan över alltihop.
Vi är många som gjort tvärtom tills vetskapen om att det är så ett lik sveps i sin sista kimono i livet.

Delar av detta inlägg är hämtat från www.japanporten.se som jag kan rekommendera för ytterligare läsning.