Japanen som försvann

Japanen som försvann i OS i Stockholm 1912 och som efter många år senare blev en myt.

Shizo Kanaguri, 20 år var en av ca 70 deltagare i marathon och var också en av ca hälften som bröt loppet pga av den extrema värme denna sommardag. En deltagare från Portugal dog tom i samband med loppet.
Det skrevs inte så mycket om denna Japan då när det hände. Det var väl ganska självklart att han bröt någonstans på vägen och inte orkade, eller tänkte på att återvända till Stadion för att meddela sitt misslyckande.
Han fastnade istället i en koloniträdgård i Hagalund och blev bjuden på saft och bullar.

Japanen som försvann

Långt senare blev detta en story och myt eller en svensk folksaga som hade olika innehåll. T.ex kunde det berättas om denne japan som försvann och blev uppslukad av ett UFO och därmed var försvunnen.

Den här historien har också nått Japan som håller nästa sommar-os om två år. Och i dagarna är de här i Stockholm för att filmatisera denna svenska historia om deras landsman.
Filmen ska användas inför OS i Tokyo där filmen ska belysa Japans relation till de olympiska spelen.
1912  kom Kanguri till Stockholm efter sin tre veckor långa resa med transsibiriska järnvägen och ångfartyg.

1912 fanns det ingen som sportade eller idrottade i Japan och därmed är valet av denne egensinnige Kanguri en av filmerna som görs.
Han återfanns så klart eftersom han aldrig var försvunnen. Han bjöds tillbaka till Stockholm 1967 då han också fullföljde och avslutade sitt lopp som Sven Jerring kommenterade med att vara historiskt längsta tiden för ett lopp. Tiden blev ”54 år, 8 månader, 6 dagar, 8 timmar, 32 minuter och 20,3 sekunder.”
I Japan är Kanguri knappast känd utanför kretsar som antingen är väldigt gamla eller som utövar marathon. Han blev i hemlandet känd för att ha en egen andningsteknik med två korta in och två korta ut.

Vill du läsa mer så googla “Japanen som försvann”