Japandi inredning trendar går att läsa på fler håll i inredningsbranschen.

Vad är då Japandi?
En blandning på skandinavisk minimalism och japansk elegans – en stil som kännetecknas av återhållsamhet och stramhet med få utvalda detaljer.
Här blandas ljust och mörkt. Avskalat och funktionellt.

Skandinavisk stil är ofta ljus, ljusa träslag och mycket textilier i form av kuddar, plädar och gardiner som skapar myset.

Avskalat och funktionellt, en pläd som duk

I Japan är det mörkare trä och inte så många kuddar. Möblerna är lägre och utsmyckningen består av enkla användbara saker, en skål eller en bricka. Inget överflöd. Ett lågt soffbord med sittplatser på golvet. En matta är inte fluffig och mjuk, den är tunn och har en naturlig färg. I Japan finns inte så mycket skåp, eftersom de inte har så mycket prylar. Shoji, de rutiga dragdörrarna i trä och rispapper döljer det som behöver döljas.

Material och färger är hämtade från naturen. Natur från växtligheten och blått som hav och himmel.
Växter får så klart plats i den här stilen, du vet väl hur mycket blomsterkonst det finns i Japan? Mossbolar eller Kokedama som de heter i Japan. Eller Ikibana arrangemang med sirligt placerade blommor och grenar.

Kokedama eller mossboll på svenska

Japondi är mixen av detta. Lasera en möbel i mörkare ton t.ex. Tänker vi dessutom hållbart så behåller vi en möbel och anpassar den för att den ska få ett längre liv.
Du har väl också hört talas om Wabi-sabi estetiken?! Att saker får större värde i takt med att de används och ibland blir lite skamfilade. Att ingenting någonsin blir perfekt.

IKEA har möbler och inredning som är inspirerad av Japondi stilen, en låg dagbädd, rumsavdelare, rotting etc.Väggarna får behålla sitt lugn och har inte tavlor, hyllor på varje ledig plats. Små detaljer utplacerade utan att ta över. När vi möblerar på detta sätt skapas luft och rymd som ger ett lugn och rummen upplevs större. I Japan bor man ofta på liten yta och det är inte ovanligt att vardagsrummet också är sovrum och då blir det praktiskt att ha fria ytor så att futonmadrasserna kan rullas ut på natten.

Tänk också hur lättskött ett hem blir då det inte ska dammas på varje liten yta.

Och om de få saker som står framme är sådant som du också använder och tycker väldigt mycket om.

Och med Japandi blandar du din Skandinaviska stil med det vackra från Japan.

Tänk om det skapar en lugn tillvaro med färre saker? Och samtidigt gör du något bra för miljön och vår jord.