God fortsättning på 2019 …..men vilket årtal är det i Japan?! 

Det klart att det är 2019 även i Japan om du gör internationella affärer men om du ska räkna på det traditionella sättet så är det just nu år Heisei 31.

Hesisei 31 står för att det är det 31:a året som Kejsaren i Heisei eran sitter vid sin tron. Eftersom farbrorn är gammal och sjuklig så kommer han att abdikera den 30 mars i år. Och hans son tar över.

Det är inte viktigt vad Kejsaren heter, det räcker att vara Kejsare eller Tonnou på japanska. Men han heter Akihito. När kejsaren dör, eller abdikerar (som nästan aldrig händer) så får han helt enkelt heta erans namn som under Akihitos tid kallats Heisei och Kejsare. Dvs Heisei Tennou.

Hans son som kommer att bli kejsare heter Naruhito och vad eran kommer att heta är ännu inte känt. Men att det börjar om och blir år 1 den 1 april kan vi förstå av den japanska historien.

Det är alltså inte helt enkelt att veta, eller räkna ut hur gammal någon är när den är född år 17 t.ex. Det beror ju helt på vem som är kejsare och när denne byttes ut sist.
Vi kanske ska vara glada och tacksamma över vår gregorianska tideräkning. Dvs att större delen av världen utgår från att Jesus föddes år 0 och att vi började räkna åren då. Och det är också spännande eftersom inte alls alla världens människor tror på att Jesus ens funnits. Men det ska vi inte fördjupa oss i nu.


I Japan har de speciella appar för att kunna räkna ut hur många år det är sedan t.ex. år 50 i den föregående kejsarens era.
Barnen i skolan behöver förmodligen inte veta vad kejsaren heter, bara vilka olika eror som funnits. Och enligt Japan så hävdar de att det är en obruten kedja av kejsare sedan 660 f.Kr Det gör att det finns 125 eror med varsin kejsare.

Den som vill forska vidare i Japans historia så är boken med samma namn spännande tyckte jag.