Firar man påsk i Japan? Det korta svaret är Nej!

Påsk är ju en kristen högtid och firas alltså bara i kristna länder. Japans religion är Buddism och Shinto.

Ca 90 miljoner japaner anser sig vara buddister i någon form. 1-3 miljoner anser sig vara kristna.
Som buddhist tror man på karma, dvs att alla bra och dåliga handlingar leder till något. Man tror också att människorna levt många tidigare liv. Cykeln av återfödelse kallas samsara.

Påsk i Japan…

I japan firar de jul och har tagit efter den kristna världens traditioner i något modifierad form, men påsken har inte fått något särskilt fäste. Det kan tyckas lite märkligt eftersom de gärna äter sötsaker och gillar små fina förpackningar. Och det är ju precis vad ett välfyllt påskägg är.

Och att påsken sammanfaller med körsbärsblommning och vår gör att det börjar smyga sig in anledningar för butiker att också locka till inköp vid påsken. Kanske kommer vi att se ett ökande påskfirande även i Japan. Helt klart är att de kommer slå oss med hästlängder när det kommer till hur dekorativa påskäggen är.

Fira påsk

De flesta högtider, oavsett var den ursprungligen uppstod som en kultur, och som ger handeln en ökad möjlighet till försäljning kommer att fortsätta spridas för att uppmana oss att spendera mer pengar. Som svensk och uppväxt i Sverige så har jag firat påsk med god mat och påskgodis så länge jag minns utan att jag knyter det till någon religiös tro.

I japan firas t.ex jul, det har jag skrivit om tidigare och du hittar det inlägget här Och att vi i stora delar av världen har högtider som singles day, black friday och liknande är ett tecken på att vi tar alla tillfällen att få konsumera lite extra oavsett i vilket land eller kult högtiden uppstod.

Ägg

Japan konsumerar mer ägg än någon annanstans i världen. I genomsnitt äter en japansk individ årligen 320 ägg. Japan har en livlig äggindustri som omfattar storskaliga fjäderfäbönder, bearbetningsföretag och marknadsförare. Efterfrågan på ägg i Japan är så hög att fjäderfäpopulationen är nästan lika med den mänskliga befolkningen av 120 miljoner invånare. Japan är också en av världens största importörer av ägg och äggprodukter. Fjäderfäbönder i Japan har antagit avancerade tekniker inom produktion och hantering av ägg. I vissa fall berikas ägg med mineraler och vitaminer och säljs till en premie. Ägg i Japan äts mestadels rå. Ändå konsumeras de också i bakverk, i salta rätter och med ris.

En japansk frukost är t.ex ris med ett rått ägg, den heter Tamago Kake Gohan.