Valentines in Japan

Denna dag som på något märkligt sätt klivit in i våra liv, Valentines day. Vem tusan är denna Vallentin? Det får vi ta en annan gång, nu till fenomenet som vi så gärna bevakar….

Hur som helst har vi snabbt lärt oss att det handlar om kärlek, presenter och att på ett välbehövligt sätt stanna upp och berätta att vi bryr oss om och håller våra nära, kära närmast vår eget hjärta.
men i Japan då, hur firas denna amerikanska dag?
Kanske ganska lika, men med en stor skillnad kan jag tycka. Det är kvinnorna som ger presenter. Och presenterna är lite mer modesta i mitt tycker. Kvinnor lämnar över en gåva av choklad.

Viktigt är att ha koll på att det finns två typer av choklad att ge till en man, och här gäller det att inte göra fel eftersom ALLA vet vad det betyder….

“Giri-choco” är den typen du ger till en vän, kollega, cheg.
“Honmei-choco”.ger du till någon som du har helt andra känslor för, en pojkvän, älskare (!) eller din man.
Kvinnor förbereder detta så klart, det anses inte helt korrekt att bara gå och köpa något, så visar vi inte sann kärlek. En Honmei-choco gör man själv. Alltså en finare choklad. Här gäller det att inte missförstå vad som är vad…. det kan ju bli väldigt pinsamt.

Spännande med denna dag är också att det exakt en månad efter, den 14 mars, så inträffar “the white day” Det är då mannen ska returnera gåvan. Att ge tillbaka choklad, eller andra presenter till kvinnan de fick choklad av.
Behöver jag förklara att på the white day så är chokladen ofta av sorten “vit choklad”